Status Sametinget!

Jeg er på Sametinget denne uka, og den er noe annerledes enn vanlig. For første gang har vi kun to saker til behandling (!), hvor den ene kun er en drøftingsssak. Det vil i praksis si at det er bare den ene av tre komiteer som har hatt noe å gjøre. Min komite: Oppvekst,- omsorgs og utdanningskomiteen. Vi har behandlet en sak som heter 17/12 Samiske rettigheter i utvikling av bioteknologi. Bioteknologi. Et svært stort omfattende og komplekst tema! Tror nesten det får bli et eget innlegg om temaet. Komiteen er ferdig med arbeidet. Jeg var saksordfører og det ble stor enighet. Saken behandles i plenum på torsdag.

Jeg synes det er pinlig med så få saker til plenum. Det tar seg ikke bra ut. Blant annet med tanke på Sametingets omdømme. Jeg registrerer at noen hevder det var så kort tid mellom februar og april at man ikke rekker å produsere. Jeg forstod det nå slik at presidenten hadde sagt at sakene står i kø. I alle fall i februar. Køen har visst krympet betraktelig siden da…..

Det er på sin plass å spørre om sametingsrådet ikke kan produserer politikk? Vel, det er jo ikke meg det går ut over sånn personlig. Det er jo behagelig med få saker. Jeg rekker mange tekopper og ekstra treningsøkter! Men for samfunnet vårt og alle utfordringene vi har, så er det for dårlig. Det er mye å ta tak i. Særlig nå. Med alle de viktige rettighetssakene vi har.

Sagats leder påpeker at det er alvorlig at «samenes eget folkevalgte parlament ikke ser ut til å ha nok å sysselsette seg selv med når det gjelder den politiske siden av Sametingets virk­somhet». Jeg er så enig så enig.

Vi har tid denne uka. Tid nok til også å behandle en oppfølging av Kystfiskeutvalget. Den handler om blant annet anerkjennelse av samenes historiske rettigheter til fiske. Det er ikke så viktig for posisjonen her på Sametinget. De har en annen strategi. Sametingspresidenten har lovprist regjeringens forslag. Jeg ble skremt. Ikke så mye av regjeringens forslag, for den var ikke så overraskende. Det som virkelig er skremmende er at vår øverste leder lovpriser regjeringens forslag, tross at de ikke anerkjenner vår historiske rett til fiske.  Vel, Olli tier når Oslo har talt.

Vel, nå jobber man i kulissene for strategien videre. Rådet på sin måte, vi andre på vår. Vi er ikke enige i strategien. Sametignsrådet mener det ikke er nødvendig med plenumsbehandlig. Men mener det er viktig at vi fremstår som enige på dette med historiske rettigheter. Hva er da bedre enn et plenumsvedtak? Er det noe som er sterkere enn det?

Det vi vet er at sametingets plenum starter i morgen, NSR vil ha saken på sakskartet denne gangen. Sametinget skal sende en delegasjon til Stortingskomiteen og fremme sitt syn. Stortinget behandler saken i slutten av mai.

Det vi ikke vet er hvor saken ender. Dette kan gå alle veier. Kanskje dit høna sparker?

Solskinn og blå himmel er det i allefall utendørs. Vi får håpe høna sparker riktiig vei og at våren bringer oss noe godt!

I plenumssalen. Ute ser vi solskinn og blå himmel.

 

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s