Sámástit munji

Det snakkes mye om at vi må snakke samisk, og vi diskuterer gjerne hvorfor vi ikke gjøre det.  Noe som går igjen er at vi som ikke har samisk som førstespråk ikke tør å snakke  fordi vi er redde for å snakke feil.

Det stemmer.

Men jeg forsøker innimellom å snakke samisk til samisktalende. Da hender det ofte at de svarer meg på norsk. Og gjerne ser litt rart på meg. Da tror jeg at jeg har sagt noe fundamentalt galt. Feil uttale. Eller feil ord. Eller alt høres kanskje ut som en grøt?

Pinlig. Jeg fortsetter på norsk.

Noen sier det har med følelser å gjøre. Språk og følelser er tett knyttet sammen, slik at det føles «galt» å plutselig snakke samisk til noen man hele tiden har snakket norsk til. Så da er det ikke bare språkbarrierer vi må over, men også en del følelsesbarrierer.

Jeg ønsker meg i allefall en personlig språkmotivator, som svarer meg på samisk, pusher meg til å snakke samisk, og gjerne korrigerer meg når jeg snakker feil. Om peronen i tillegg lærer meg litt om ulike varianter å si ting på, så er det et bonus.

Noen frivillige?

4 thoughts on “Sámástit munji

  1. Känner igen mig helt i det du skriver. Det gäller att hitta dessa små guldmänniskor, jag har hittat några sådana men tyvärr så är det långt mellan gångerna jag får chansen att tillbringa mycket tid med dem. Lycka till i din återerövring av språket. Jag står och hejar och är avundsjuk på dem som törs mer än jag. Lycka!

  2. Det som ofte skjer, i hvert fall med meg. Er at når noen som vanligvis ikke snakker samisk med meg plutselige snakker samisk så bruker hjernen litt tid på å skjønne hva som blir sagt fordi den forventer seg noe, men så skjer det noe annet. Og når jeg da sier «hæ» av ren refleks, eller ser på henne med et undrende ansiktsutrykk, så blir hun som prøvde å snakke samisk til meg veldig usikker, og tror hun har sagt noe feil. I de fleste tilfeller har hun snakket helt korrekt, eller eventuelt fullt forståelig samisk, men siden hjernen min ikke forventer å høre samisk så forstår den ikke momentant hva som sies. Når jeg da prøver å fortelle at hun godt kan snakke samisk, så blir det vanskeligere for henne å gjøre det, hun har mistet litt av troa på seg selv. Så, om man kommer i en sånn situasjon hvor noen svarer deg på norsk når du snakker samisk, så kan du jo prøve å snakke med vedkommende om språk og språklæring. Kanskje dere kan bli enige om at dere skal forsøke å snakke samisk sammen, og om den ene glemmer seg så har den andre lov å minne den andre på at dere skal helst snakke samisk sammen.

  3. Fint å høre din versjon Anne Márjá. Og det er nok som du sier at man forbinder folk med ulike språk, og når noe skjer uventet så blir man jo overrasket! Men takk for ide om å bli enige om at man skal snakke samisk. Da slipper man forhåpentligvis slike situasjoner. Men man er uansett avhengig av andre samisktalende for å bli bedre i samisk, og jeg tror man bare selv må presse på for å snakke samisk slik at folk blir vant.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s