Majoritetssymboler?

6. februar, nasjonaldagen vår, er et av våre symboler. Joda, den kalles også samefolkets dag, og om og hva og hvis og hvorfor den burde hete det ene eller andre er en stadig tilbakevendende diskusjon.

Diskusjon eller ei, noen av oss mener 6.februar må bli en rød kalenderdag, akkurat som 17.mai. Dessuten har vi i NSR fremmet forslag på Sametinget om at Elsa Lalua Renbergs fødselsdag må bli en offisiell samisk flaggdag. Hun er jo forbilde for mange av oss, initiativtakeren bak det første samiske landsmøte i 1917.

Vi er glade i flagget vårt. Det er et offisielt flagg i Norge. Det er vakkert. I fine farger med fin symbolikk. For noen år siden krevde jeg at Karl Johan måtte ha norske og samiske flagg side om side på 17.mai. Nettopp fordi det samiske er likestilt med den norske. Man feirer jo grunnloven den dagen, og vi er jo en del av grunnloven, ikke sant? Samiske flagg på 17.mai langs paradegaten har jeg enda til gode å se, men samiske barn fikk gå med det samiske flagget i barnetoget. Det var jo det egentlige målet. Og det nådde vi jo.

Men alle disse symbolene, er de egentlig våre? Er ikke de majoritetssamfunnets symboler? Hvorfor skal vi være så opptatte av flagg, flaggdager, helter og nasjonaldager? Hvorfor har det vært og fortsatt er så viktig for oss?

Vi har vel egentlig adoptert storsamfunnets symboler, og laget samiske versjoner.Hvorfor egentlig?

Eller kanskje det rett og slett var genialt å ta symbolene og gjøre dem til våre. For så klart har de hatt sin funksjon. Mer samisk i skoler og barnehager. Økt kunnskap om samer og samiske forhold. Riksmedia snakker om oss. Vi lager arrangementer. Vi møtes. Vi er stolte. Av oss selv. Av språkene våre. Flagget vårt. Og ikke minst koftene våre.

Men det måtte altså majoritetssymbolikk til for at alt dette skulle bli så synlig, eller… ?

3 thoughts on “Majoritetssymboler?

  1. Og.., er det ikke rart at det ikke blir heist samisk flagg på de kongelige bursdagene? Jeg var i Kautokeino når H.M.K.Harald hadde dag og flaggstang nr. to var tom. Er ikke Kongen konge for den samiske befolkninga også? Ville det ikke vært naturlig å heise begge flaggene, når en har mulighet?

  2. Tilbakeping: 6. februar | [go`same]

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s